Portal Rasmi Bahagian Teknologi Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia
A- A A+ G A V

INISIATIF BTP

e-Guru
Portal Video e-Guru merupakan Inisiatif 94 PPPM 2013-2015. PEMBANGUNAN PORTAL DAN PERPUSTAKAAN VIDEO e-GURU. Bahan video e-Guru diterbitkan khas untuk guru bagi tujuan membantu meningkatkan amalan profesionalisme dalam pengajaran di bilik darjah. Video e-Guru dihasilkan sebagai bahan media rujukan untuk perkongsian amalan pengajaran yang boleh dicontohi ke arah peningkatan kualiti PdP guru-guru di bilik darjah. Kandungan video e-Guru adalah berdasarkan Aspek 4, SKPM 2010. Portal video e-Guru boleh diakses melalui www.eduwebtv.com/eguru. Sehingga Jun 2016, terdapat sejumlah 315 video PdP di bilik darjah yang terdiri daripada 15 matapelajaran sekolah rendah dan menengah.
Lagi
Standard Kompetensi Digital (Digital Competency Standards - DCS)
Kementerian Pendidikan Malaysia dan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia sedang giat menjayakan Pembestarian Sekolah Gelombang 4: Konsolidasi dan Kelestarian (2011-2020). Fokus utama Pembestarian Sekolah (2016 – 2020) ialah  penambahbaikan secara sistemik melalui pemantapan infrastruktur teknologi maklumat dan komunikasi (ICT); peningkatan kemahiran dan kompetensi digital serta pemikiran komputasional murid melalui KSSR dan KSSM; dan penilaian murid berasaskan keberhasilan, melalui salah satu inisiatif Digital Malaysia iaitu Digital Tech @ Schools. Standard Kompetensi Digital (Digital Competency Standards - DCS), yang bertujuan untuk menilai tahap kompetensi digital murid  dalam domain kognitif,  teknologi dan etika telah dibangunkan dan dirintis di 24 sekolah terpilih pada tahun 2015.  Instrumen penilaian DCS dalam bentuk gamifikasi (gamification) telah ditambah baik berdasarkan hasil kajian rintis tersebut. Pada tahun ini, 3,000 sekolah terlibat dalam pelaksanaan Fasa 1 Standard Kompetensi Digital (Digital Competency Standards - DCS). Penilaian ini akan dilaksanakan pada 10 April -15 Mei 2017 . Klik  Portal Standard Kompetensi Digital (Digital Competency Standards - DCS) untuk mengakses instrumen penilaian ini. Portal ini hanya boleh diakses melalui pelayar web Google Chrome.
Lagi
Portal Radio Pendidikan
Portal Radio Pendidikan mula beroperasi pada tahun 2013. Portal Radio Pendidikan merupakan salah satu inisiatif PPPM 2013-2015 iaitu Inisiatif 80: MEMANFAATKAN ICT UNTUK PEMBELAJARAN JARAK JAUH BAGI SEKOLAH KURANG MURID (SKM). Portal Radio Pendidikan menagndungi bahan audio rancangan berbentuk kurikulum dan muzik. Semua bahan muzik yang terdapat di portal ini adalah hak milik Kementerian Pendidikan dan boleh dimuat turun untuk kegunaan PdP oleh guru-guru tanpa sebarang sekatan hak cipta. Antara bahan muzik tersebut adalah Lagu Tema Hari Guru, Lagu Patriotik, lagu Sains, Lagu Sifir, Lagu Tradisional dan lain-lain. Sehingga Jun 2016, terdapat sejumlah 401 bahan audio di Portal Radio Pendidikan. Portal Radio Pendidikan juga menyediakan bahan audio untuk pelajar kurang upaya penglihatan. Bahan tersebut adalah buku teks yang telah diaudiokan. Sehingga Jun 2016 terdapat satu buku teks yang telah siap diaudiokan iaitu mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun 1. Pada tahun 2016 dua buah buku teks iaitu Bahasa Melayu Tahun 2 dan Bahasa Inggeris Tahun 2 sedang diterbitkan. Portal radio Pendidikan boleh diakses melalui www.eduwebtv.com/radio.
Lagi
EDUWEBTV
EduwebTV merupakan portal yang mengandungi bahan video dan audio pendidikan yang boleh diakses melalui www.eduwebtv.com. EduwebTV mempunyai 4 saluran, iaitu: Saluran Kurikilum Saluran Portal e-Guru Saluran Ehwal Semasa Saluran Portal Radio Pendidikan Jumlah keseluruhan bahan di EduwebTV adalah 2,404 bahan video dan 401 bahan audio. Saluran Kurikulum Terdapat sejumlah 900 video rancangan berasaskan kurikulum di EduwebTV. Mata pelajaran yang sedia ada bagi sekolah rendah dan menengah adalah BM, BI, Matematik, Sains, Sejarah, FIzik, Biologi, Linus dan Prasekolah.
Lagi

INFO TERKINI

TAKWIM BTP

UNDIAN

Pendapat anda mengenai portal baru BTP?

STATISTIK PELAWAT

Hari Ini0 Semalam0 Minggu Ini0 Bulan Ini0

HUBUNGI KAMI

Bahagian Teknologi Pendidikan
Kementerian Pendidikan Malaysia
Pesiaran Bukit Kiara
50604 Kuala Lumpur
btp@moe.gov.my
603 - 2081 7777